Celozrnné ovesné sušenky

22. dubna 2016 v 21:03 | Adele |  Vařím, peču
Ahoj!
Dnes jsem si pro vás připravila recept! Jéééj, mňamka. Poslední dobou jsem strašně sušenková, peču máslové sušenky všech druhů. Cookies, Sábles a nebo ty ovesné, prostě je zbožňuju všechny. No a rozhodla jsem se tak, že si upeču ty ovesné, jelikož mi připadají relativně zdravé a jsou ďábelsky dobré.
Použila jsem navíc tmavou mouku, takže jsem si ještě trochu líp "vylepšila" ten zdravý vzhled sušenek.
Tím nechci říct, že nemají hodně kalorií, ale aspoň ten pocit z toho, haha.


Koho by zajímalo jak jsem se dostala k receptu, tak je od milované Kitchenette. Tyhle sušenky jsou celkem profláklý a pečou je skoro všichni, takže jsem si říkala, že ani u mě nesmí chybět a musím vám popsat recept ze své strany. Poprvé jsem je ochutnala na oslavě kamarádčiných narozenin, kam je upekla Klára a mně neuvěřitelně zachutnaly. ♥ Samozřejmě jsem se do nich musela pustit také.

Jinak, tohle není žádná designová paráda. Vzhled sušenek bych popsala jako podprůměrný, i když samozřejmě záleží na umění kuchaře, já je pekla dvakrát a nikdy žádná velká krása. Je to hrubou strukturou vloček, která pak vytváří na sušenkách hrbolky. Na druhou stranu je to zajímavá originální chuť, takže proč ne!



Recept je hrozně jednoduchý, což je samozřejmě pozitivum! Budeme potřebovat:

hrnek ovesných vloček
půl hrnku cukru krystal
hrnek tmavé mouky (můžete použít i normální)
půl hrnku mletých vlašských ořechů
130g másla
lžíci medu
2 lžíce horké vody
2 lžičky jedlé sody
trochu skořice, vanilky


Začneme se smícháním suchých ingrediencí - smícháme ve velké míse vločky, cukr, mouku. A pak jsou tady ty oříšky. Ono je tam dávat nemusíte. Právě Klára to pekla bez nich, protože Terka je alergická na ořechy, není problém je nahradit třeba trochou kokosu. A nebo i ničím, bez nich má těsto lepší konzistenci. Ale když mě tam ty ořechy hrozně chutnají, připomíná mi to cukroví, takže je tam vždycky přidám. K tomu ještě dejte trošku skořice, je tam moc dobrá.

Připravíme si kastrůlek, kde rozehřejeme máslo s medem. Nezapomeňte pravidelně míchat na mírném plamenu, velmi jednoduše se přichytí. Postavte vodu na čaj a trochu horké vody potom přelijte do mističky (cca ty dvě lžíce). Přidejte sodu, promíchejte a nechte chvilku odstát. Poté sodovou směs nalijte k máslové. Neděste se, začne to trochu pěnit a kalit se, je to kvůli sodě, ale vůbec to neubírá sušenkám na chuti. :-)

No a pak už se jen jednoduše smíchá tekutá a sypká směs. Pokud jste tam přidali oříšky, budete to mít pravděpodobně moc tuhé, takže přidejte trošku vody, aby se s tím daly jednoduše tvořit sušenky pomocí lžící. Ty pak skládejte na plech, pečeme na 150 stupňů 20 minut.

Nechte sušenky dostatečně vychladnout, až po chvíli začnou být hezky křupavé. No a... dobrou chuť! :)

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Arielle Arielle | 23. dubna 2016 v 7:54 | Reagovat

Skvělý recept, vyzkouším!

2 Jenny Jenny | Web | 23. dubna 2016 v 8:16 | Reagovat

Mě se náhodou líbí, když jsou ovesné sušenky hrbolaté :D vypadají podle mě tak zdravěji :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama