Kuskusové "rizoto"

14. července 2014 v 21:05 | Adele |  Vařím, peču
Ano, opravdu, Adele zveřejňuje recept který není sladký. Fakt jo, není to žádnej kuskus nasladko, ani kuskusový nákyp, nebo zapečený kuskus s jahodovým džemem, je to výborné kuskusové rizoto s masem. Prázdniny jsou pro mě skvělá příležitost, jak začít i trochu vařit, jelikož jsme se ségrou nějaké dny doma a rodiče pracují, takže můžu vařit. A takovým dnem byl i dnešek.

Je příšerně jednoduché a příšerně dobré. Recept jsem tak trochu okopírovala od babiččina klasického rizota, které jsem vždycky zbožňovala a prakticky na něm vyrostla, akorát jsem trošku pozměnila suroviny - rýži jsem vyměnila za kuskus a šunku za maso. Takže, abyste si nemysleli, že jsem vás ochudila o všechny slané slasti - tady to máte.



Co je to KUSKUS? Je jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně. Jedná se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo prosa. Kuskus se při přípravě nevaří, ale zalévá vroucí vodou nebo vařícím pokrmem - například vývarem, je to vlastně těstovina. Kuskus je velmi výživný, obsahuje spoustu uhlohydrátů, vlákninu, bílkoviny, vitamíny skupiny B, vitamin E, vápník, železo a fosfor a jen minimum tuku. Dodává energii, výborně zasytí, i když je lehký. Skvěle se hodí i do dietního jídelníčku, v němž bez problémů obsadí místo zdravé snídaně, svačiny i hlavního jídla.


Suroviny (4 porce):
cca 350g KUSKUSU
500g kuřecího masa (já zvolila řízky)
koření - koření na grilování, vegeta
sůl
Eidam v celku připravený na strouhání
1 cibule
olivový olej
trocha másla

Nejdřív si připravým kuskus. Promíchám ho s dvěma lžícemi olivového oleje a nechám nabobtnat s vařící vodou podle návodu na obalu. Nechám odpočívat pod pokličkou a nakrájím si cibuli, kterou osmahnu dozlatova společně s olejem na dostatečně velké panvičce (já jsem to musela přendavat, začala jsem s malou). Nakrájíme si i maso na velmi malé kousky, osolíme a lehce osmahneme na oleji. Okořeníme maso zvlášť, což mu dodá specifickou chuť - já použila směs koření na grilování, takže maso bylo výraznější. Když je maso hotové, zmírníme plamen a přidáme připravený kuskus. Aby se směs lépe spojila, přilijeme zhruba skleničku vody a dobře mícháme, než se voda vypaří. Okořeníme vegetou - ochutnáváme, dáváme pozor, abychom nepřekořenili. Právě ta tomu dodá lahodnou rizotouvou chuť. Vypneme sporák a nastrouháme sýr. Můžeme podávat posypané eidamem.




Jednoduché, výborné - tak proč to nezkusit?
Dobrou chuť! :)
Adele

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Andee Andee | E-mail | Web | 15. července 2014 v 2:15 | Reagovat

Jééé kuskusoto patláme doma pořád, dáme do toho kuřátko, zeleninku, sejra, někdy vajíčko a mňamka je na světě xD skutečně jednoduchý, jednou jsem to zkoušela i já a nic moc na tom zkazit nejde xD nicméně věřit tomu nejde, ale i kuskus jde papat nasladko, jednou jsem ho u Zoeyinky četla s přesnídávkou a prej dobrý xD

2 Baru Baru | Web | 15. července 2014 v 10:52 | Reagovat

mňam, dala bych si :3 :))

3 Andie Andie | Web | 15. července 2014 v 11:04 | Reagovat

jéé nový design, krásný, a fotka v menu - jsi obarvená na hnědo? :O
zrovna by se mi hodil nějaký kuskus na sladko, zítra ke šmakounu, doufám, že v tvých receptech nějaký objevím :D
já právě chodit do posilky chci, páč jako fitness trenér musím nějaké ty svaly trošku přeci jen mít, ale .. čumilové mě odrazují :D
jojo, plyny z auta tě v garáži bezbolestně zabijí :D přihjde mi to jako nejlepší varianta :D

4 Zoey* Zoey* | Web | 15. července 2014 v 17:40 | Reagovat

Mě by tam ještě chyběla zeleninka :* ale jinak "kuskusoto" miluju :))

5 Magdaléna Magdaléna | Web | 15. července 2014 v 19:01 | Reagovat

Tenhle kus mi loni dělal společnost celou mou brigádu. A letos to nevidím jinak :)

6 Ronnie Sparks Ronnie Sparks | E-mail | Web | 17. července 2014 v 9:44 | Reagovat

Kuskus miluji se zeleninou nebo s kuřecím masem. :-)

7 cincina cincina | Web | 18. července 2014 v 16:56 | Reagovat

To vypadá lákavě:) My rizoto doma moc neděláme:)

8 annox annox | Web | 18. července 2014 v 19:54 | Reagovat

Rizoto miluju, je v tom maso a kuskus jsem nikdy nejedl. A pokud říkáš pravdu, že je to něco jako těstovina mohlo by to být skvělé :D Možná si to dělala jen pro tu fotku, ale měl bych takovou menší výtku k té mrňavé porci kterou si naonec vyfotila :D Vypadá to, že by se to dalo sníst čajovou lžičkou, takže když si upravím množství, určitě to bude skvělé jídlo :D

9 Pagess Pagess | Web | 18. července 2014 v 22:09 | Reagovat

vubec si nejsem jistá, zda jsem už kukus jedla, ale nějaké takové malé kuličky jsem jedla :D

Aůe vypadá to strašně lákavě, a už jsme podle tebe dělala pár recetů, které se fakt povedly, tak to by mohl být další :)

10 Impossible♥ || allys-cook.blog.cz Impossible♥ || allys-cook.blog.cz | Web | 19. července 2014 v 15:19 | Reagovat

jé,poznávám tu krabičku :D mě jednou dala ochutnat kamarádka a nom,žádná chuť takže pro mě vede rýže.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama