Cheesecake s jahodovým vírem

25. března 2014 v 20:22 | Adele |  Vařím, peču
Ani nevíte, jak ráda bych se teď natáhla na postel a nic nedělala minimálně týden. Fakt, že jo. Bolí mě hlava, celej svět se točí, chce se mi spát a jsem hrozně vyčerpaná a vydeptaná. Ale já musím v padesát mazat na irské tance, protože nás trenérka varovala, že máme příjt i kdybychom měli přijet na invalidním vozíčku... takže se vzchopím, poberu všechny svoje síly a zvládnu to.

Dnešek byl totiž neuvěřitelně náročný. Osm hodin školy - pf, brnkačka, co? No, ne tak docela. Hned první hodinu jsme psali test z dějepisu, slepou mapu na starověký přední východ. Mám toho tak půlu, i když jsem se včera dvě hodiny mořila s mapou. Pak hned chemie - pro ty, co si pamatují, že jsem byla opět vydeptaná z testu - dostala jsem dvojku. V občance jsme psali test na rodinné právo, podle mě easy a mohla by to být dvojka. (tajně doufám, že to bude jednička, abych měla jedničku na vysvědčení, ale tím si tak jistá nejsem xD) Ale pak přišla fyzika - test, na který jsem se učila, drtila, z nervů jsem nespala... no, neprojela jsem to a mám čtyřku. Slabý, co? Ale já se fakt snažila. Další testík byl z češtiny a myslím, že docela ok.

No a včera jsem se chtěla trochu odreagovat, tak jsem po škole zašla do Lidlu, koupila mascarpone a jahody a pustila se do cheescake. Recept jsem si opět "vypůjčila" od Verči z ghetta a chci vám ho tu zprostředkovat svými slovy. Cheescakes jsou pro mě novinkou, takže se s vámi o nadšení či zděšení chci podělit.



První úkol byl jasný - sehnat všechny ingredience. Připravte se na to, že se cheesecake celkem vydraží, ale mascarpone a philadelphii, což jsou velmi drahé záležitosti můžete nahradit třeba tvarohem (pak je to ale tvarohový koláč) nebo Philadelphii lučinou. Já jsem si to nahradila podle svého a podle možností.
Další úkol je dodržet správný postup při pečení, jinak vám cake praskne. A to nechtějte, aby praskl, to by se vám určitě nelíbilo. Takže žádné "vykašlu se na ten pekáč plnej vody, šak vono se nic nestane"... :D
Připravte se na to, že cheesecake není taková hračka, jak jsem si myslela, a jak mi popisovaly spolužačky (simtě, rozdrtíš sušenky, na to plácneš sejra a máš to). Ale určitě se do toho pusťte, zas tak téžké to není. :)

Ingredience:
  • 280g sušenek máslových (bebe)
  • 120g másla
  • 375g Philadelphie a 250g mascarpone (já použila 200g lučiny, 150g mascarpone, 170g tvarohu)
  • 3 vejce
  • 1 žloutek
  • 150g cukru
  • 3 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 vrchovaté lžíce jakékoli mouky
  • 150g jahod/jiného ovoce

Nejdřív si připravíme sušenkový základ - rozmixujeme na prášek sušenky - můžete dělat sekáčkem, ponorným mixérem, já to dělala takovým mixérem na kokteily nebo si je dejte do sáčku a vemte to paličkou, fantazii se meze nekladou. K prášku přimixujeme změklé máslo nakrájené na kostičky a směs rukama vtlačíme do pečícím papírem vyložené kulaté formy. Včetně nízkých okrajů, které postupně přecházejí v korpus. Nakonec uhlaďte lžící a dejte chladit do lednice.
Na krém si smíchejte sýry (Philadelphii, mascarpone, tvaroh - co máte), přidejte cukr, vajíčka jedno po druhém, žloutek, extrakt a mouku. Pořádně to promíchejte, ať tam nemáte nějaké hrudky, směs musí být perfektně hladká! Ochutnejte, abyste zjistili, že krém je akorát a předehřejte si troubu na 180 stupňů.

Krém Jahodová omáčka

Na dno trouby dejte pekáč plný horké vody - ten udržuje v troubě vlhkost, aby cheescake nepopraskal. Vyndejte sušenkové těsto ve formě z ledničky a připravte si jahůdkový přeliv, který bude tvořit vír. Rozmixujte ovoce a přeceďte přes sítko, kde se zadrží zrníčka. Přendáme do hrnce a vaříme asi tři minuty, dokud nebudeme mít sirupovou konzistenci a nevypaří se většina vody (pozor, v tomto stádiu je to pekelně dobré, snažte se většinu nesníst).
Na chvilku odstavíme a nalijeme krém rovnoměrně na sušenkové těsto. Vezmeme ovocnou směs a nalíváme na různá místa různé trošky - pozor, ať nemáte na jednom místě moc ovoce, udělá se vám tam taková nevzhledná díra. Špejlí nebo vidličkou tvořte obrazce.


Teď už si můžeme odpočinout, tedy strčit cheescake do trouby a nechat ho tam asi 35minut. Za celou dobu nesmíte otevřít troubu, jinak popraská! Kontrolujte ho proto jenom přes dveře trouby, jestli se netvoří nahoře moc hnědá krusta, která se bohužel udělala mě. Po 35minutách vypneme troubu, ale pořád jí neotvíráme! Necháme tam cheesecake ještě 30minut, během kterých občas dvířka pootevřeme a upustíme tak trochu páry. Nakonec dort vyndáme, necháme vychladnout a dáme do lednice, kde stydne nejlépe do druhého dne, ale hotový je už i za tři hodiny. Bacha, nejezte ho teplý, to fakt není dobrý.




A zhodnocení? Myslím, že se mi napoprvé úplně nepovedl, tak jak měl být, asi to bylo tou směskou lučiny, apod., proto ho příště zkusím buď z tvarohu nebo opravdu z té Philadelphie. Jsem ale moc ráda, že jsem to zkusila a myslím, že se do toho pustím brzo znova - výsledek stojí za to a nepatří to mezi nějaké extrémně složité věci. Takže neváhejte, pečte!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Kristy~ | healthy-day Kristy~ | healthy-day | Web | 25. března 2014 v 20:44 | Reagovat

To je škoda toho testu, ešte k tomu ked si sa naň učila :/ .. poznám to. a tie recepty vyzerajú dobre :3

2 Andee Andee | E-mail | Web | 26. března 2014 v 0:15 | Reagovat

Jej kočko, taky jsem měla náročnej den, odpoledka, taky rodinný právo, akorát v právu a ne občance kterou jsem měla taky... chudáku s tím testem a díky za připomenutí mojí seminárky která má bejt do konce měsíce a naštěstí ne dějepis nýbrž právo :-) ty chodíš tancovat večer? předtím jsi byla v pět :-/ snad ti bude líp :-) s pečením opět obdiv a závist ale sama jsem neschopná a snažím se hubnout, takže nic xD
ano, konečně se ozývám, však ty taky nepíšeš tak často jak bych si přála :-) mazej na sportovní hříště, je to tam sranda, zavlášť v osm večer a s šílencema jako M. a její láska xD sanitka nepřijela a nemocnici máma po minulém půl roce nemůže ani cejtit takže fňukala a práškovala doma :-/ jsem ráda že jsem se k tomu cvičení dokopala :-) člověče o mém přirozeném šarmu budu muset tak akorát napsat, protože jinak o něm svým pesimistickým pohledem na život dost pochybuju xD

3 Zoey* Zoey* | Web | 26. března 2014 v 18:05 | Reagovat

Děkuji :*
cheesecake vypadá více než báječně :*

4 Tyn Tyn | Web | 26. března 2014 v 19:44 | Reagovat

Ano, ten recept je až nesmyslně jednoduchý :D. Také jsem se toho bála, ale nakonec jsem to hravě zvládla a to jsem ani nemusela dohledávat recept, prostě jsem to tam nějak hodila a bylo to. :D

Krevety mám dnes. :-)

Pane bože, vypadá to úžasně. Já vůbec neumím péct. :(

Mňamina!

5 brunettes-food-diary brunettes-food-diary | Web | 26. března 2014 v 22:23 | Reagovat

Bože můj to vypadá luxusně! Máš můj velkej obdiv, že něco takovýho zvládneš, já jsem bohužel antitalent na vaření a pečení. A nemám ani moc čas na takový vyvařování a dost mě to štve :( :D. Hned bych si dala <3. Školy je neskutečně moc. Z té 4 si nic nedělej, udělala jsi pro to maximum a to se cení :)). Už aby byly prázdniny :D. Jinak vážím se ve skříni, protože mám vpokoji chlupatej koberec, na kterým to váží blbě a mimo pokoj se vážit nemůžu, protože se mnou zároveň vstává mamka a nemá to ráda. Hned by mě začla podezřívat :D.

6 Andee Andee | E-mail | Web | 27. března 2014 v 0:43 | Reagovat

Ahojky, koukám že nejen na mém blogu nějak stávkuje účast... jen má oblíbenkyně nezklamává... jen si pěkně strach udržuj, lepší než pokuta :-) to mě se naopak stalo že mi bylo sotva patnáct a chytli mě s dětskou jízdenkou a tentokrát neměli pocit, že bych vypadala mladší než skutečně jsem, jak si to tak myslí spousta mých vrstevníků a dalších lidí u nichž mi to nemůže být k užitku xD prostě smůla, no :-) chudáku s tou školou, my máme zítra úplně suprový den, dvě hodiny přednášky, počítače, flákačský tělák a z učení jen ekonomika a děják, nicméně až se budeš vztekat nad onou nespravedlností, vzpomeň si na lásku mé M. která musí zítra na praxi vstávat před pátou xD shodli jsme se že skoro nemá smysl ani chodit spát, takže dost masakr, zvlášť když odpoledne zas trénují... no, jsou na tom lidi i hůř, tak se z toho těšme v těžkých chvílích ;-)
PS: tos jako pořád ještě nedopsala tu Pařížanku, flákačko?!

7 cincina cincina | Web | 27. března 2014 v 19:58 | Reagovat

Jako... znám takový ten stres, jak se vystresuješ, nejíš, nespíš a tak. Není to dobrý, ale taky to mám :D Akorát to není zrovna fyzika:) Mě jinak přijde, že stresuju snad ze všeho. Ale každý na fyziku nemá buňky... ale taky záleží, co tam děláte že. Nic si z toho nedělej. Však co, čtyřka je taky známka:D
Jinak ten koláč vypadá lákavě :3

8 Ronnie Sparks Ronnie Sparks | E-mail | Web | 27. března 2014 v 21:23 | Reagovat

Je úžasný, hned bych si ho dala :-)

9 Magdaléna Magdaléna | Web | 29. března 2014 v 12:28 | Reagovat

V létě jsem dělala podobný nepčený - také s jahodama. :)
Teď se chystám na ten od Dity...a hraju si s myšlenkou, že do něj přihodím sedmikrásky :)
.
Krásné aranžmá :)

10 Lucy1616 Lucy1616 | Web | 29. března 2014 v 20:44 | Reagovat

Vypadá moc hezky :) Cheesecake jsem dělala nedávno a recept byl mnohem mnohem jednodušší! :D I když je fakt, že místo Philadelphie a mascarpone jsem tam dala tvarohy :D Ale taky byk vynikající :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama