Jablečný koláč

14. února 2014 v 20:34 | Adele |  Vařím, peču
Miluju štrůdl. To jo. Ale když mi dneska mamka řekla, že máme spoustu jablek, které potřebujeme spotřebovat a abych teda něco upekla, rozhodla jsem se být originálnější. Stop štrůdlu z domácího či kupovaného listového těsta, jde se udělat koláč! A myslím, že jsem vybrala dobře. Křehký koláček, který se peče v dortové formě plný sladkých jablek je ideální jablečnou pochoutkou. Navíc je jeho příprava jednoduchá a rychlá. A ten pocit, kdy se zakousnete do křupavého těsta a projdete až k jemné jablečné náplni je nezapomenutelný.



Já ho pekla už jednou - před několika měsíci, ale nepovedl se mi. Dala jsem ho totiž do velké formy, což se ukázalo osudovou chybou. Nejdřív jsem všechno těsto vyplácala no spodek a to bylo ještě extra tenoučké, takže jsem potom trochu odřízla a smíchala s jablky - vzniklou rozblemstanou hmotu jsem na to naplácala a dala péct. Výsledkem byl šíleně nízký podivně chutnající jablečný krekr. Tenhle koláč potřebuje formu menší, zhruba 24 centimetrovou. Takže si jí buď zmenšete (bývá takový ten posunovací systém) nebo udělejte víc těsta. Je ho totiž opravdu tak akorát a já jsem se s ním dost potrápila, proto si na to dávejte pozor. ;) A teď už jdeme na samotný recept.


Ingredience:
  • 140g hladké mouky
  • 140g másla nebo HERY
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 žloutek
  • 1 lžička vody
  • 1 lžička octa
  • špetka soli
  • zhruba pět jablek

Nejdřív si musíme zpracovat samotné těsto - mouku, máslo a prášek do pečiva vypracujeme nejlépe rukou do těsta. Mě se popravdě osvědčil robot s hnětací metličkou, který to zpracoval mnohem lépe než já před pár měsíci. Pokud ho tedy máte, zpracujte to robotem. Přidejte žloutek, vodu, ocet, sůl a chvylku hněťte. Bude lepit, ale snažte se nepřidávat moc mouky. Zabalte do fólie a dejte alespoň na půl hodiny, nejlépe hodinu vychladit do lednice.

Zatímco bude těsto chladnou, nastrouhejte si jablka. Velké stačí čtyři, malých zase může být šest. Oslaďte krupicovým cukrem - podle kyselosti jablek a přidejte pár lžiček skořice.

Teď se vrátíme zase k těstu - rozdělte si ho na dvě půlky, jednu nepatrně větší. Teď si musíte udělat spodní díl koláče, takže z koule prsty udělejte kruh o zhruba stejném průměru jako má vaše dortová forma a pak ještě rozválejte válečkem. Ten si pomoučněte, jinak se vám to celé rozpadne. Těsto lepí, je křehké, je s tím práce, ale výsledek stojí za to. Dbejte na zhruba 2 centimetrové okraje.


Vyložíme si formu těstem, propícháme vydličkou a přidáme jablečnou směs, kterou rovnoměrně rozprostřeme. Pak zopakujeme stejný postup s těstem - z koule těsta uděláme prsty/dlaní kruh a potom rozválím do poloměru formy a opatrně položím na jablečnou směs. Zbytky těsta spojíme s okraji spodního dílu, propícháme opět vidličkou a dáme péct do trouby zhruba na 45minut na 165stupňů, dokud mírně nezezlátne.

Nechte chviličku vychladnout a pusťte se do něj! :) Bude hned pryč, věřte mi!

Adele
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Zuzka;  Entries of my life Zuzka; Entries of my life | Web | 14. února 2014 v 21:37 | Reagovat

Dovoluji si říct, že mám ten nejúžasnější recept na 'Apple pie' :3 :D ..takže asi nevyzkouším, ale vypadá parádně, mohla jsi mi poslat! -.- :D

2 Holy Holy | Web | 14. února 2014 v 21:47 | Reagovat

jEJ TO VYPADÁ VÁŽNĚ HODNĚ DOBŘE!!
Hned bych si dala :D
Asi řeknu mámě a vyzkoušíme :)
jo takový to když si projedeš přes křupavý těsto až k lahodnému středu to je výborné! _:D

3 Fodness ♥ Fodness ♥ | Web | 14. února 2014 v 22:12 | Reagovat

Některé jablečné koláče mi chutnají,tento nevypadá špatně! Já dneska udělala Krtkův dort - po dlouhé době :)) Mňam,už se těším až ochutnám

4 Andee Andee | E-mail | Web | 14. února 2014 v 23:14 | Reagovat

Zase nějaká dobrota?? Ty mě štveš... a to jsem dneska sežrala hotovou přehlídku nezveřejnitelných nezdravostí xD valentýnská deprese... tak jsem teď počítala že to vyjde na přesný dva měsíce... děsím se toho dne xD
Konečně?? dala jsem to tam pět minut poté co sis pískla, byť nevědomky a pak čekala celýho Harry Pottera xP Ness je něco mezi obojím asi... ale opět tě asi nepřekvapí že se její vztah s A. několikrát hooodně změní... o čem bych jinak psala, že xD divný jako špatně?? pochopila bys to možná později ale zatím je jen frustrované dítě jak jsi řekla :-) neboj, A. to projde překvapivě snadno protože nesnáším psát rodičovské debaty xD
a nezapomeň zase odepsat za sto let xP

5 Anette Anette | Web | 15. února 2014 v 10:20 | Reagovat

Wow, to vypadá luxusně :3 Jsi šikulka :))

6 Zoey* Zoey* | Web | 15. února 2014 v 19:14 | Reagovat

Vypadá báječně :*

7 Vaness . Vaness . | Web | 15. února 2014 v 19:53 | Reagovat

MMmmmmmm , vypadá to víc než luxusně :O
Už jenom z toho obrázku se rozplývám :O
:333
Miluju štrůdl :3 Hlavně když je tam hodně těsta  a málo jablek :D

8 the lizz. the lizz. | Web | 16. února 2014 v 18:25 | Reagovat

vypadá to moc pěkně!:)

9 Andee Andee | E-mail | Web | 16. února 2014 v 21:21 | Reagovat

Jojo, ale za hooodně dlouho... xD snů se jen tak nezbaví... v tomhle díle vůbec ne xD v dalších se vysvětlí... no, je to možná trošku podobný, ale nevykrádala jsem Stmívání...
a vůbec, co tady děláš?? myslela jsem, že už pilně lyžuješ... ale jsem samozřejmě ráda ;-) půjdu zveřejňovat další, o víkendu tu zas nebudu já, takže pokud budeš mít čas, budou se vážně dít věci xD

10 Ronnie Sparks Ronnie Sparks | E-mail | Web | 17. února 2014 v 9:47 | Reagovat

mnam :-) ten je

11 Verronie Verronie | E-mail | Web | 17. února 2014 v 12:49 | Reagovat

mňam asi si ho taky upeču:D

12 coldplay-ana coldplay-ana | Web | 17. února 2014 v 18:01 | Reagovat

vypadá moc pěkně :)

13 Andee Andee | E-mail | Web | 17. února 2014 v 22:21 | Reagovat

Díky že se ozýváš, ale příště prosím pilně  nelyžuj s "y" :-P
Já ti říkala, že tě naštve... ještě několikrát :-P takže tušíš, jak to bude pokračovat?? no, četla jsi koneckonců ukázku... zrovna tobě by to mohlo dojít xD

a jak sakra myslíš, že začínáš přemýšlet kdo vlastně je?? jestli máš jakékoli nadpřirozené spekulace, šup sem s nima ;-) mimochodem, jak jsi pochopila ten sen??

14 Andee Andee | E-mail | Web | 17. února 2014 v 23:10 | Reagovat

To je v poho, zlato, taky nejsem neomylná a takhle utahaná bych se nedokopala k ničemu natož psát na mobilu, což taky nenávidím, takže obdivuju a vážím si toho, ačkoli bych si víc vážila kdybys během hor přednastavila nějaké díly Pařížanky, nemám co číst xD
ano, je to takový rozhraní, ale nejde v něm jen o volbu mezi bytí s ním nebo bez něj, protože v tom má od začátku jasno... ale tohle prostě nevyzradím... i tak ti došlo víc než dost :-)
no, jsme už dost daleko, proto se koneckonců tak děsím a půlím kapitoly, protože další díly ani já nejsme připraveni k zveřejnění, ale ještě je chvíli času, tak rychle to nebude... ale neboj, se Š. ji nenechám, toho přece M. nemiluje a tam šlo o to, že A. jí nechtěla zkazit první opravdovou lásku... a samozřejmě se vrátit k té své... no, to zas říkám dost xD nicméně osudové to ještě myslím bude... ;-)

15 allm allm | Web | 18. února 2014 v 19:19 | Reagovat

Vyzerá to viac ako perfektne. Práve teraz som naň dostala chuť a tej sa už asi do rána nezbavím :/
Ja idem pre zmenu zajtra piecť muffiny :D

16 Florall le Vintage Florall le Vintage | E-mail | Web | 18. února 2014 v 20:35 | Reagovat

Jablkovú štrudlu zbožňujem, chutí vynikajúco. A tá tvoja vyzerá vážne dokonalo;)Verím, že si si určite musela dať roboty s pečením a všetkými vecami okolo toho, no evidentne sa ti to podarilo, mňam!:);)

17 Pagess Pagess | Web | 20. února 2014 v 9:52 | Reagovat

Jeeeeee tak to vypadáá mooc dobře :) akorát mi to připomínám můj mřížkový koláč :D
Vymyzávala jsi tu formu něčím? Bojím se, že se mi to přychytne na ten plech.. Já mám přímo koláčový, ale fakt nevím zda se to vymazává třeba máslem nebo tak..
Nejspíše to vyzkouším když seženu HERU :D

18 cincina cincina | Web | 21. února 2014 v 14:51 | Reagovat

Ale no tak. Takové dobré jídlo. Mám hlad a tohle mi moc nepomáhá:D

19 Domush Domush | Web | 22. února 2014 v 11:41 | Reagovat

Teeda, vypadá to fakt krásně :) ještě chybí taková ta mřížka nahoře a vypadalo by to jako ten koláč z prci prci prciček :D moc se ti povedl :)

20 Tess :) Tess :) | Web | 22. února 2014 v 20:34 | Reagovat

Ach, vypadá naprosto skvěle. Občas se mi zasteskne po takových věcech, ale i ve veganské formě to určitě najdu :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama