Extra čoko dort

16. října 2013 v 19:10 | Adele |  Vařím, peču
Dneska je tady pro vás ten slibovaný článek o pečení dortu. A věřte mi, že to bude opravdu zajímavé. Recept jsem si vypůjčila z ghettablog, mého oblíbeného foodblogu a jak už to tak dělám, taky jsem si ho trochu pozměnila. Třeba se vám zalíbí a "jednoduchý" dort si také uvaříte! :)


Ano, autorka opravdu píše, že dort je jednoduchý, že je to rychlovka, apodobně, takže i proto jsem si dort vybrala. Zjistila jsem, že zas taková rychlovka a jednoduchá věc to není a znovu jsem poznala jaký jsem dřevo. :D


Co nakoupit?
  • 115-120 gramů kvalitní čokolády - já použila Sladkou vášeň od Figara za 44,-Kč, levnější nedoporučuju, je to čokoládový dort, takže nejlépe Lindt která je na něj doporučována, ale myslím, že Sladká vášen postačí, protože je na vaření a osobně mi na to příjde Lindt škoda.
  • 175 g měkkého másla
  • 200 g jemného krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 150 ml bílého jogurtu
  • 150 g hladké mouky
  • prášek do pečiva
  • vanilkový cukr/ extrakt
  • 100 g dobré čokolády na polevu
  • 70 ml smetany ke šlehání na polevu
  • 10 g másla
  • čokoláda na zdobení (ta může být i levnější)

Takže jsem začala. Ohřála jsem si ve vodní lázni čokoládu a jakmile se roztekla, tak jsem jí odstavila. Zatím jsem jí nechala být a začala jsem šlehat měkké máslo s cukrem do pěny. Nikdy nechápu jak to mám sakra vyšlehat do pěny, z toho másla jsou vždycky takové cucky. Takže jsem ty cucky strčila na chvilku do trouby, kterou si jen tak mimochodem předehřejeme na 190 stupňů. Máslo se mi krásně rozteklo a po vyšlehání mi vznikla mazlavá směs. Ale samozřejmě jsem ještě předtím zjistila, že NEMÁM CUKR. Sakra. To je blbý. Měla jsem jenom třtinový, tak jsem ho tam dala a myslím, že i tak je dort dobrý a navíc zdravější.


Když máme hotovou pěnu, tak přidáme vajíčka. Já chtěla dort nadýchanější, takže jsem si bílky dala do hrníčku a přidala jsem je až nakonec a teď tam dala šlehat jen žloutky, vanilkový cukr, jogurt (já samozřejmě zapoměla, že tam mám dát jen 150g a dala jsem tam celý kelímek :DD Ale nevadí, přidáme rozpuštěnou čokoládu a prosajeme mouku smíchanou s polovinou prášku do pečiva. Celé to zpracujeme šlehačem a nakonec si vyšleháme bílky a jemně vmícháme do těsta, tak, aby bylo nadýchané. Nalejeme do vymazané formy a pečeme asi třicet minut.
Jakmile jsem dort vytáhla z trouby (samozřejmě jsem ho trochu připálila, to bych nebyla já kdyby ne), začala jsem připravovat francouzskou polevu ganache - smetanu jsem zahřála těsně pod bod varu, přidala nalámanou čokoládu, nechala dvě minuty stát a pak s máslem promíchala do lesklé hmoty... No, vzniklo mi z toho cosi cuckovitého, v čem plavali kousky másla :DD Ne tak jak jsem si to představovala, ale je to přece ganache, ne? Už to jméno zní cool, takže mám prostě ganache a hotovo, jasný?


Ganache jsem se rozhodla rovnou namazat na dort, protože už bylo dost pozdě, já měla horu úkolů a byla jsem příšerně unavená. JENŽE, to jsem udělala chybu. Dám vám teď jednu radu, na kterou vždycky dbejte, protože jinak to celý po...zkazíte. To krásné čokoládové těsto jsem ještě horké vyklopila na talíř a co myslíte? Samozřejmě se mi totálně rozpadlo asi na pět kusů a milion drobečků. Takže z toho vznikla taková hromada a já myslela, že se rozbrečím. PŘÍŠTĚ MUSÍM POČKAT AŽ TĚSTO VYCHLADNE!!!!


Tak jsem ty drobečky nějak splácala do tvaru alespoň trochu podobnému dortu (na obrázku výše) a doufala, že mě zachrání ganache. Ta cuckovitá hmota by to všechno mohla udržet pohromadě, ne? NE?!
Naplácala jsem na to teda ganache a vypadalo to docela...dortově? No, ne dokonale, ale průměrně, spíš teda podprůměrně, ale já byla ráda, že mám alespoň něco. A teď výzdoba. Vezměte si mléčnou a bílou čokoládu a škrabkou na brambory jí po její delší straně nastrouhejte na dort. Hm. Někdo mě moh upozornit, že dokud dort bude horký, bude mi to pořád tát. Pak už jsem byla nešťastná a nebavilo mě to pořád strouhat, tak jsem prostě vzala milku, rozpustila jsem jí a nalila to na ten dort. To samý s bílou čokoládou, takže na dortu vznikly takové fleky. Ale nakonec vypadá docela dobře!


Když jsem ho ráno vyndala z lednice, působil dobře a to je hlavní. Přes tlustou vrstvu čokolády sice skoro nešel krájet, ale těsto je nádherně silně čokoládové, trochu jako brownies z apetitu, které jsem nedávno pekla. Tenhle recept je totiž taky myslím z Apetitu a tam mají skvělé věci. Takže už jenom dobrou chuť! :)

Adele
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ronnie Sparks Ronnie Sparks | Web | 16. října 2013 v 19:38 | Reagovat

Popravdě dort nevypadá moc lákavě, ale já bych si ho dala, jelikož je čokoládový :-)

2 Adele Adele | E-mail | Web | 16. října 2013 v 19:46 | Reagovat

Díky za upřímnost :'DDDDDD ne, na týhle fotce vypadá fakt hrozně, ale ve skutečnosti to není tak hrozný.... :) ale je opravdu dobrý, pokud máš ráda čokoládu -.-

3 Denisa Vargová (16 let) Denisa Vargová (16 let) | Web | 16. října 2013 v 20:30 | Reagovat

Ten recept vypadá dost dobře. Tohle mi nesmíš dělat takhle na večer. Mám pak hroznou chuť na sladké a podobně. Jsi gurmán jo? Co nejčastěji pečeš/vaříš/jíš? :)

4 Vaness . Vaness . | Web | 16. října 2013 v 20:41 | Reagovat

Tak ten vypadá víc než libově ! :O
:-**

5 Vaness . Vaness . | Web | 16. října 2013 v 20:46 | Reagovat

PS: Jinak  ty 4 hodiny chození po tom městě sem  naplánovaný neměla :D
Prostě tak nějak sem tam čekala na kluka a na kámošku , který byli ve škole tak co sem měla dělat :D:)))

6 J. J. | Web | 17. října 2013 v 12:34 | Reagovat

Vypadá moc zajímavě a určitě si to pro nás moc hezky vyfotila a připravila moc povedený článek :))

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama